„Z osiągnięć farmacji, kosmetologii i chemii żywności korzystamy wszyscy na co dzień. Chemiczny jest także charakter życia, emocji, nastrojów i wzniosłych uczuć. Bez chemii nie byłoby wielu pięknych zdarzeń w historii świata…”
— prof. dr hab. inż. Jacek Kijeński
Serdecznie zapraszamy na cykl wykładów popularnonaukowych skierowanych do:
- uczniów liceów i techników
- uczniów klas 7–8 szkół podstawowych
Rezerwacja miejsc na XV edycję wykładów rusza 8 września 2025 r.
Zapisy prowadzi Uczelniane Centrum Edukacji Ustawicznej
Godziny przyjmowania zgłoszeń: 7:30–15:30
Numer telefonu: 14 631 65 68
⚠️ Liczba miejsc ograniczona — decyduje kolejność zgłoszeń
Terminarz wykładów:
Piątek 3 października 2025 r., godz.10.00
Dla uczniów klas 7-8 szkół podstawowych
dr Agata Lada, „Chemia emocji”
Od chwili narodzin towarzyszą nam emocje: radość, smutek, złość, strach… Choć wydają się ulotne i nieuchwytne, każda z nich ma swoje źródło w konkretnych reakcjach chemicznych zachodzących w naszym organizmie. Podczas wykładu odkryjemy fascynujący świat związków, które sterują naszym nastrojem i zachowaniem: dopamina, serotonina, adrenalina, kortyzol….. Wyjaśnimy dlaczego zapach pieczonego chleba potrafi przywołać wspomnienia dzieciństwa,
a aromat lawendy działa uspokajająco. Porozmawiamy o tym, jak zapachy, smaki i dźwięki wpływają na nasze nasze emocje.
Piątek 14 listopada 2025 r., godz.10.00
Dla uczniów klas 7-8 szkół podstawowych
dr Małgorzata Martowicz, „Związki chemiczne w życiu codziennym”
Człowiek na co dzień spotyka się z rozmaitymi związkami chemicznymi, towarzyszą mu na każdym kroku, w domu, łazience, kuchni a nawet ogrodzie. Niektóre są dla nas niewidoczne albo niewyczuwalne, ale warto mieć świadomość, że są i jakie mogą mieć oddziaływanie na nasz organizm. Podczas wykładu zostaną przedstawione wybrane związki chemiczne z naszego otoczenia oraz omówione ich zastosowania, a także możliwe działania na organizm człowieka.
Piątek 12 grudnia 2025 r., godz.10.00
Dla uczniów liceów i techników
dr hab. Rafał Kurczab, „Chemia w sporcie: moc, szybkość i… naukowe tajemnice”
Wyobraź sobie sportowca, który potrafi biegać szybciej, dłużej i regenerować się niemal w błyskawiczny sposób. Czy to tylko talent i ciężka praca, czy może coś inego stoi za jego sukcesem? Podczas wykładu odkryjemy fascynujący świat chemii w sporcie – od suplementów diety, które wspierają wydolność, po substancje dopingujące, które mogą dać przewagę, ale niosą poważne zagrożenie dla zdrowia. Pokażemy, jak chemicy badają reakcje organizmu na wysiłek, jak wykrywają „nieuczciwe sztuczki” i jak pomagają sportowcom osiągać szczytową formę w bezpieczny sposób.
Piątek 16 styczeń 2026 r., godz.10.00
Dla uczniów liceów i techników
dr inż. Piotr Niemiec, „Żywioły, ciastka i układ planet czyli atom pod lupą”
Podczas wykładu prześledzimy fascynującą ewolucję poglądów na temat budowy atomu – od starożytnych filozoficznych idei po współczesną teorię kwantową. Zajrzymy do świata modeli atomu: od „ciastka z rodzynkami” Thomsona, przez planetarną wizję Rutherforda
i geometryczne sześciany Lewisa, aż po chmury elektronowe opisane równaniami Schrödingera. Uczniowie poznają kluczowe eksperymenty, które krok po kroku zmieniały nasze wyobrażenie o naturze materii. Nie zabraknie także interaktywnych elementów – m.in. prezentacji „wizytówek pierwiastków”, które unaocznią, jak różnorodne i złożone mogą być atomy. To opowieść o naukowej ciekawości i ludzkiej wyobraźni, która pozwoliła zobaczyć to, co niewidzialne, i zrozumieć to, co przez wieki wydawało się niepojęte.
Piątek 6 marzec 2026 r., godz.10.00
Dla uczniów liceów i techników
mgr Iwona Karoń, Woda – prosta czy skomplikowana substancja chemiczna?
Woda to jeden z najbardziej rozpowszechnionych związków na Ziemi, który w przyrodzie praktycznie nie występuje w postaci czystej. To środek transportu, rozpuszczalnik i „chemicznie czynny partner reakcji”. Czy woda, której wzór chemiczny znają chyba wszyscy, może nas czymś zaskoczyć? Podczas wykładu porozmawiamy o wodzie naturalnej, uzdatnionej, oczyszczonej, leczniczej, ciężkiej, micelarnej i wirtualnej.