Już po raz ósmy Zespół Szkół Technicznych im. I. Mościckiego w Tarnowie – Mościcach zorganizował sesję popularnonaukową pod tytułem „Bliskie spotkania z chemią”. Tym razem Katedrę Chemii reprezentowały: dr Agata Lada i dr Małgorzata Martowicz, które podczas wystąpień przybliżyły tematykę związaną z chemią żywności. Pani dr Agata Lada wygłosiła wykład pt. „Kontrowersyjne składniki diety” przedstawiając przykłady produktów żywnościowych, które mają zarówno pozytywny jak i negatywny wpływ na organizm człowieka, natomiast dr Małgorzata Martowicz wygłosiła wykład pt. „Chemia w żywności i jej wpływ na nasze zdrowie” podczas którego omówiła antyodżywcze właściwości niektórych produktów, które powszechnie uważane są za zdrowe.
Dodajmy, że sesja popularnonaukowa jest corocznie organizowana we współpracy z partnerami Zespołu Szkół Technicznych, wśród których jest także Akademia Nauk Stosowanych w Tarnowie (dotychczasowa Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa w Tarnowie).
Zdjęcia wykonali uczniowie klasy 3FT ZST w Tarnowie – Kacper Wielgus i Jakub Sambora.