Zachęcamy do udziału w akcji zbiorowego oddawania krwi zorganizowanej przez Wydział Ochrony Zdrowia w ramach obchodów Święta Akademii Tarnowskiej. 15 maja przed budynkiem Centrum Nowoczesnych Technologii Akademii Tarnowskiej stanie krwiobus, w którym między 8.00 a 12.00 będzie można podzielić się cennym czerwonym darem.

Jak przygotować się do oddania krwi i jej składników?

  • Dobrze się nawodnij. Wypij minimum 2 litry płynów w ciągu 12 godzin przez donacją.
  • Około 1 godzinę przed oddaniem krwi zjedz posiłek. Unikaj tłustych potraw.
  • Unikaj wysiłku fizycznego. Dobrze się wyśpij przed dniem oddania krwi. 
  • Pamiętaj! Nie spożywaj alkoholu w ciągu 24 godzin przed donacją. 
  • Zabierz ze sobą dowód osobisty.

Czego nie jeść przed oddaniem krwi?
– tłustego mleka, śmietany, masła, majonezu;
– jajek;
– tłustego mięsa i wędliny (kiełbasa, pasztet, parówki);
– tłustych ryb (łosoś, makrela);
– ostrych przypraw;
– fast food-ów (chipsy, frytki, hamburgery).

Co jeść przed oddaniem krwi?
– chudy ser biały;
– chude wędliny (drobiowe);
– pieczywo;
– mleko, zupy mleczne, makarony, owsiankę, płatki śniadaniowe, ryż, kaszę;
– owoce, warzywa;
– miód, dżem, powidła;
– ryby, chude mięso gotowane, chudą wołowinę, drób.

Wróć do góry