Cykl „Tarnowskie Piątki Chemiczne”, realizowany jest przez wykładowców Katedry Chemii Akademii Tarnowskiej od roku 2011 i nieodmiennie cieszy się ogromnym zainteresowaniem. W roku akademickim 2024/2025 w bogatej ofercie wykładów popularno-naukowych znalazły się propozycje dedykowane uczniom szkół podstawowych i ponadpodstawowych.

W piątek, 28 marca, na ostatnim w tym semestrze wykładzie dla szkół podstawowych, dr inż. Piotr Niemiec poruszył temat związków chemicznych w żywności, ze szczególnym uwzględnieniem kwasów tłuszczowych. Wiele spośród powszechnie lubianych produktów spożywczych zawiera niezdrowe tłuszcze „trans”, które mają negatywny wpływ na zdrowie, warto więc podczas zakupów czytać etykiety i wybierać zdrowo, a nie tylko smacznie 😊

O oprawę wizualną wykładu zadbało Naukowe Koło Chemików OZON pod opieką dr. Krzysztofa Kleszcza, a bohaterem kilku kolorowych doświadczeń była glukoza i jej właściwości redukujące.  

Katedra Chemii Akademii Tarnowskiej od wielu lat podejmuje szereg inicjatyw, które mają za zadanie rozbudzić ciekawość i pokazać, że nauka nie musi być przykrym obowiązkiem, a przeciwnie może być przyjemnością. 😊

Dla uczniów ze wszystkich szkół, zainteresowanych chemią oraz naukami jej pokrewnymi (biochemią, biotechnologią, cheminformatyką, farmacją, toksykologią) w roku szkolnym mamy w ofercie zarówno propozycję konkursów, warsztatów jak również wykładów popularnonaukowych. Po szczegóły zapraszamy na stronę.

Wróć do góry