8 marca 2019 roku w Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej w Tarnowie odbyło się kolejne spotkanie w ramach „Tarnowskich Piątków Chemicznych”. Wykład skierowany do uczniów liceów i techników pt.: „Izomeryczne nienasycenie, czyli o izomerii „cis-trans” kwasów tłuszczowych” wygłosił Pan dr inż. Piotr Niemiec. Poznając budowę cząsteczki tłuszczu i wchodzących w jej skład kwasów, uczniowie mieli okazję posłuchać o wpływie izomerów przestrzennych kwasów tłuszczowych na organizm ludzki. Co oznaczają nazwy omega-3 czy omega-6? Jak otrzymuje się margaryny i twarde tłuszcze do smażenia i co jest efektem ubocznym tego procesu? Jakich informacji powinniśmy szukać na etykietach produktów spożywczych? Uczniowie poznawali i notowali odpowiedzi na wiele pytań.
Po wykładzie, za sprawą Pana dra Krzysztofa Kleszcza, uczestnicy wykładu zobaczyli kilka efektownych modyfikacji reakcji Landolta.