11 lipca 2000 r. decyzją Ministra edukacji Narodowej zostaje utworzona specjalność Agroekonomia.
Charakterystyka kierunku
Ekonomia zajmuje się zagadnieniami produkcji, dystrybucji, oraz konsumpcji różnorodnych dóbr. Jest nauką nie tylko teoretyczną, lecz także praktyczną. Program naszych studiów jest mocno zakotwiczony w praktyce i stanowi odpowiedź na wyzwania oraz potrzeby dynamicznie rozwijającej się gospodarki.
Studia na kierunku ekonomia prowadzone są na poziomie studiów I oraz II stopnia w trybie stacjonarnym i niestacjonarnym.
Studia I stopnia (programy studiów od roku akademickiego 2024/2025)
Absolwent studiów I stopnia na kierunku ekonomia uzyskuje tytuł zawodowy licencjata. Posiada pełne kwalifikacje na poziomie 6 Polskiej Ramy Kwalifikacji oraz wiedzę, umiejętności i kompetencje społeczne odpowiadające charakterystykom uniwersalnym dla poziomu 6 PRK. Proces edukacji jest ukierunkowany na rozwój zawodowy studentów ekonomii, ze szczególnym naciskiem na praktyczne aspekty zdobywanych umiejętności. Ma on na celu rozwój aktywności studentów oraz stymulowanie ich wszechstronnego rozwoju. Kształcenie wspiera tworzenie atmosfery współpracy, nabywanie umiejętności pracy w zespole oraz kształtowanie odpowiedzialności za wyniki działań. Organizacja procesu kształcenia umożliwia pełną realizację programu studiów oraz osiągnięcie założonych efektów uczenia się dla kierunku ekonomia, jednocześnie zapewniając każdemu studentowi możliwość indywidualnego rozwoju.
W programie studiów przewidziano trzy spójne tematycznie moduły zajęciowe (do wyboru dla studentów), które pozwalają na profilowanie sylwetek absolwentów:
Moduł 1. Przedsiębiorczość i e-biznes (PiB)
W ramach modułu PiB, poza zdobyciem szerokich kompetencji z zakresu ekonomii, studenci uzyskują wiedzę i specjalistyczne umiejętności dotyczące specyfikacji modeli biznesowych, wyboru źródeł finansowania przedsięwzięć gospodarczych, a także zarządzania zasobami ludzkimi. Ponadto studenci nabywają praktyczne umiejętności obsługi programów klasy ERP, budowy planów biznesowych oraz są przygotowani do prowadzenia własnej działalności z zastosowaniem nowoczesnych rozwiązań z zakresu marketingu w Internecie (e-commerce i marketing internetowy).
Moduł 2. Metody ilościowe w ekonomii (MIE)
W ramach modułu MIE studenci poszerzają swoje kompetencje zawodowe o szczególnie pożądane na rynku pracy umiejętności praktycznego stosowania narzędzi matematycznych (np. matematyka finansowa), statystycznych i ekonometrycznych. Kształcą się również w zakresie analizy tzw. dużych zbiorów danych (big data) oraz teorii gier. Nabywają także umiejętności z zakresu obsługi biznesowych systemów informatycznych oraz cyberbezpieczeństwa.
Moduł 3. Ekonomika turystyki i hotelarstwa (ETH)
W ramach modułu ETH studenci uzyskują wiedzę i nabywają specjalistyczne umiejętności w zakresie funkcjonowania podmiotów turystycznych i hoteli, zapoznają się z problematyką ekonomiczną działalności związanych z obsługą ruchu turystycznego, organizacją, marketingiem i zarządzaniem, a także (w razie wyboru) elementami żywienia. W związku z przestrzennym charakterem turystyki, sporo treści wykładów i ćwiczeń dotyczy geografii turystycznej
Studia II stopnia (programy studiów od roku akademickiego 2023/2024 oraz 2024/2025)
Sylwetka absolwenta
Specjalność Ekonomia menedżerska
W trakcie studiów II stopnia studenci zdobywają wszechstronną i pogłębioną w stosunku do studiów I stopnia wiedzę z zakresu ekonomii, w tym gospodarowania zasobami finansowymi, materialnymi i ludzkimi. Nabywają umiejętności wykorzystania zaawansowanych metod analitycznych do badania zjawisk i procesów gospodarczych, w tym prawidłowej interpretacji przyczyn, przebiegu i skutków procesów gospodarczych w przedsiębiorstwie oraz na rynkach. Absolwenci posiadać będą praktyczne umiejętności przygotowywania projektów, sporządzania planów biznesu i wniosków aplikacyjnych, a także umiejętności kierowania zespołami ludzkim oraz projektami. Charakteryzują się również umiejętnością budowy atmosfery zaufania i etyki w biznesie. Absolwenci zdobywają także umiejętności posługiwania się językiem obcym (możliwość wyboru innego języka niż na studiach I stopnia).
Absolwenci studiów II stopnia to osoby które są profesjonalnie przygotowane do podejmowania optymalnych decyzji gospodarczych na rożnych szczeblach podmiotów sektora prywatnego i publicznego. Mogą podjąć pracę kierowniczą na różnych szczeblach struktury organizacyjnej przedsiębiorstw, banków, firm konsultingowych oraz instytucji publicznych i organizacji non-profit.
Studia I stopnia (programy studiów od roku akademickiego 2022/2023 oraz 2023/2024)
Sylwetka absolwenta
Studia I stopnia (licencjackie) pozwalają na zdobycie gruntownej wiedzy z zakresu teoretycznych podstaw nauk ekonomicznych (mikro i makroekonomia, międzynarodowe stosunki gospodarcze), jak również umożliwiają nabycie umiejętności praktycznego wykorzystania tej wiedzy. W szczególności dotyczy to gromadzenia i prezentacji danych empirycznych – również z zastosowaniem narzędzi matematycznych (statystyka, ekonometria, prognozowanie gospodarcze), prowadzenia analizy ekonomicznej przedsiębiorstw (analiza finansowa, rachunkowość) oraz wykorzystywania umiejętności miękkich (komunikacja interpersonalna, negocjacje) w pracy zawodowej. Nauka języków obcych na poziomie B2 Europejskiego Systemu Opisu Kształcenia Językowego pozwala uzyskać kwalifikacje niezbędne w pracy zawodowej, w tym do nawiązywania kontaktów z otoczeniem międzynarodowym.
Specjalność Finanse przedsiębiorstw
W ramach specjalności Finanse przedsiębiorstw studenci zdobywają szeroką wiedzę i umiejętności z zakresu finansów przedsiębiorstw, w tym prowadzenia rachunkowości w przedsiębiorstwach, analizy i projekcji finansowej, sporządzania sprawozdań finansowych, rachunkowości zarządczej, finansów publicznych, systemu podatkowego w Polsce i UE, zasad funkcjonowania systemu bankowego, funkcjonowania rynków finansowych, doradztwa, metod wyceny projektów gospodarczych oraz zasad funkcjonowania polityki strukturalnej UE, etc.
Specjalność Ekonomika turystyki i hotelarstwa
W ramach specjalności Ekonomika turystyki i hotelarstwa, studenci poza podstawową wiedzą i umiejętnościami z zakresu studiowanego kierunku uzyskują wiedzę na temat funkcjonowania podmiotów turystycznych i hoteli, zapoznają się z problematyką ekonomiczną działalności związanych z obsługą ruchu turystycznego – organizacją, marketingiem i zarządzaniem, a także elementami żywienia. W związku z przestrzennym charakterem turystyki cześć zajęć dotyczy geografii turystycznej, turystyki międzynarodowej oraz współczesnego znaczenia turystyki dla gospodarki Polski i UE.